Mi a mediáció ?

A mediáció olyan alternatív vitarendezési forma, amikor két vagy több fél vitájában egy kívülálló, semleges harmadik személy, a mediátor közvetít. 

A mediátor segít tisztázni a vitás felek érdekeit, szükségleteit és segít olyan megoldást találni, amely mindnyájuk számára a legmegfelelőbb. A mediáció önkéntes, a felek közösen vesznek részt a megoldás létrehozásában és az így született megállapodást általában be is tartják. A mediátornak titoktartási kötelezettsége van, és biztonságos környezetet teremt a megbeszéléshez.

Mikor ajánlott a mediáció?

– Ha az eddigi megbeszélések nem vezettek eredményre, és nehéz a párbeszéd tovább folytatása.

  Ha fontos a résztvevők számára, hogy hogy a kezükben maradjon a döntés a saját ügyükben. 

– Ha a megoldás sürgős.

– Ha a kapcsolatot továbbra is fenn akarják tartani. 

– Ha fontos, hogy a bizalmas problémák bizalmas környezetben legyenek megbeszélve. 

Mikor lehetséges a mediáció?

– Ha a felek nem legyőzni akarják a másikat, meggyőződvén arról, hogy nekik van igazuk. Közös megoldást keresnek, hajlandóak meghallgatni a másikat, elismerik, hogy a mindenkinek joga van a saját érdekei érvényesítéséhez, ha a másikat nem korlátozza.

– Hatalmi egyensúly van a felek között.

– Ha a résztvevők keresik a lehetőséget a konfliktus megoldására.

– Ha a felek felelősséget éreznek a megoldást illetően.

– Ha a konfliktusban állók önként vállalják a mediációban való részvételt.

– Ha a felek erőfeszítést is tesznek a konfliktus megoldására, szándékuk van a megoldási lehetőségek megbeszélésre.

Családi-párkapcsolati és válási mediáció

Családi-párkapcsolati mediációra akkor érdemes jelentkezni, amikor mindkét félnek fontos a kapcsolat. Szükség esetén a nagyobb gyerek is részt vehet a mediációs ülésen. Akkor ajánlom a mediációt, amikor a feleknek  fontos érdeke fűződik a kapcsolat valamilyen szintű fennmaradásához és a konfliktus megoldásához. Ezen kívül hajlandóak együttműködni a mediátorral a mediáció folyamatában, a megoldás eléréséig.

Válási mediáció a vagyonmegosztási és a gyermekelhelyezési ügyekben akkor ajánlott, ha valódi közös megegyezést szeretnének, amit a bíróságon is elfogadnak. Hiszen válás után is fontos a gyerekek miatt a megfelelő kapcsolat a szülők közt. 

A mediáció folyamata

A mediáció a felekkel külön-külön folytatott megbeszéléssekkel indul, ahol segítek tisztázni a konfliktus  természetét és a főbb problémaköröket. Ezt követi az első közös megbeszélés, ahol a felek aláírják a mediációs nyilatkozatot, és elköteleződnek a konfliktus megtárgyalására. Itt és a következő üléseken segítek a konfliktusos feleknek tisztázni a valós érdeleiket és szükségleteiket, és segítek nekik egymást meghallani. Az utolsó ülésen a felek közösen megállapodnak a konfliktus megoldásáról, arról, hogy konkrétan, ki, mikor és mit vállal ez ügyben? Erről írásbeli mediációs megállapodás születik.