Bemutatkozás

Rólam

Másfél évtizedes segítő munkámnak az Erőszakmentes Kommunikáció az alapja.

Az Erőszakmentes Kommunikációval (EMK) 2005-ben találkoztam először Jónai Éva Hava alapozó tréningjén, ahol rögtön azt éreztem, hogy ez az, amire nekem szükségem van, és ez az, amivel foglalkozni akarok! 

Kapcsolati kihívásaimat EMK folyamatának alkalmazásával egyre inkább megértéssé tudtam változtatni.  Az EMK egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy elég egy kapcsolatban, ha csak az egyik ember használja. Később, segítő munkám során és munkahelyi kapcsolataimban is kezelni tudtam a konfliktusokat az EMK-val. Kapcsolati kihívások természetesen folyamatosan vannak, és így szerencsére mindig adott a lehetőség a fejlődésre.

Meggyőződésem, hogy az empátiának van a legnagyobb segítő ereje. Az EMK segít abban, hogy magamra figyeljek empátiával, és abban is, hogy a másik ember felé tiszta figyelemmel forduljak. Így ki tudom mondani, hogy mi az, ami zavar, anélkül, hogy megbántanám a másikat, és oda tudok figyelni a másikra, anélkül, hogy  magamra venném az ő baját.

Az EMK azt tudatosítja, hogy az érzések a sajátjaim, nem függnek senki más cselekedeteitől, azok csak kiváltják azokat. Az érzéseim gyökerei a saját – teljesült, vagy nem teljesült szükségleteim. Így én tudok magamról, a saját szükségleteimről gondoskodni, az én kezemben van a saját boldogságom. 

Mindenkinek azonosak a szükségletei, és ha nem is értek egyet a másik ember szükségletkielégítési stratégiájával, akkor is nagyon fontos elfogadni, hogy mindenki szükségletei egyformán fontosak. 

Fontosnak tartom, hogy az EMK folyamatát, amellett, hogy megélem a közeli és formálisabb kapcsolataimban, tanítsam is. 2018-ban kezdtem el csoportokat tartani.

Hitem szerint egy EMK-s egyéni, vagy csoportos foglalkozáson tudok igazán segíteni az embereknek, és tudom a legtöbbet adni azoknak, akik elköteleződnek a saját életük jobbá tételére.

Mediátorként is használom az EMK folyamatát, ami igen hatékonnyá, és empatikussá teszi a mediációs üléseket.

Képzéseim

Mediáció: 

Mediare Kisebbségi Mediációs Intézet: Mediációs alapképzés, családi-kapcsolati mediációs továbbképzés

IM akkreditáció, 2013

IM közvetítői nyilvántartási szám: T/002058

Erőszakmentes Kommunikációs (EMK) tréner: 

Jónai Éva Hava – és Rambala Éva nemzetközi trénerek többéves képzései

Christian  Rajendram és Ike Lasater nemzetközi trénerek Magyarországon tartott tréningjei

Marshall Rosenberg tíznapos budapesti tréningje, (IIT, 2006)

Rambala Éva kilencnapos magyarországi nemzetközi tréningje,(Walk the Talk, 2020)